The Fashionweek 2022

Fotografie: Pasarella

Ilona Simons winnaar The Fashionweek Talent Award, ambacht, kleur, speelsheid en heel veel collecties: dit was The Fashionweek 2022

In het weekend van 1 en 2 oktober sloten maar liefst 28 modeontwerpers en labels samen The Fashionweek 2022 af met modeshows op verschillende locaties in Den Haag.

Van 26 september tot en met 2 oktober 2022 stond Den Haag in het teken van mode door The Fashionweek 2022. Er waren niet alleen modeshows, maar ook konden bezoekers genieten van een expositie, film, etalages met modetalent en een moderoute.

Ontwerpers

De ontwerpers die hun werk laten zien op The Fashionweek vallen op door hun eigenheid en liefde voor het makersvak en ambacht. Deze inclusieve en sustainable ontwerpers brengen samen de toekomst van mode.

De Haagse Fanny de Ruijter beet het spits af met een urban couturecollectie vol prints en handwerk waarna modelabel Haruco-vert een gevoelige collectie bracht geïnspireerd op het overlijden van de vader van de ontwerper. Met veel bewerkelijke ambachtstechnieken verwerkte hij dit verlies en beelde het uit in de collectie als ‘het moment waar de dag verandert in de nacht’.

Na het inclusieve feest van Studio HIEM afgelopen jaar, was ontwerper Patrick Hiemstra dit jaar terug met een collectie met maar liefst 18 modellen. De collectie was een ode aan zijn moeder en de ontwerper koos speciaal voor deadstock couturestoffen van Beglarian Fabrics waarmee hij aangaf pal te staan voor sustainable fashion. De oorlog in Oekraïne vormde de inspiratie voor Nata Ryzh uit Den Haag. Ze bracht met de hand geverfde kleding met veel kleuren die deden denken aan vuur en gecombineerd werden met linten met een boodschap.

The Fashionweek Talent Award 2022

Fotografie: Pasarella

De slotshow was voor de winnaar van de The Fashionweek Talent Award 2021 Rosalie Boonstra. Haar fantasierijke couturecollectie kwam perfect tot haar recht in de klassieke setting van de shows die plaatsvonden in verschillende kamers van het stadspaleis uit 1469 waar de shows op zaterdag plaatsvonden.

Op zondag vonden de modeshows bestaande uit kleinere collectie net als eerdere jaren plaats in The Student Hotel. De kleurrijke multidisciplinaire collectiepresentaties van de finalisten van Kunstbende Kate Oram en Lauren Thoonen openden de show. Hun speelsheid en collecties vol van kleur en abstracte vormen zorgde bij de bezoekers voor een grote glimlach. Terwijl de collectie van Nicole Plender met bewegende lichttechniek, mode met technisch vernuft mixte. Ook de studenten van ROC Mondriaan waren dit jaar weer van de partij. Opvallende collecties waren van de tweeling Abdelaal met hun rijke glamourjurken en Caspar van Houte door zijn stoere herencollectie waarbij hergebruik van stoffen een grote rol speelt.

Talent Award

De The Fashionweek Talent Award 2022 werd dit jaar door Westfield Mall of the Netherlands gesponsord. De winnaar van de nieuwste modeprijs van Nederland gaat naar huis met een bedrag van 2500 euro om te investeren in een nieuwe collectie en presenteert deze tijdens de volgende editie van The Fashionweek.
De vakjury bestaande uit ontwerper Erik Frenken, voorzitter van Stichting Dutch Fashion Embassy: Rob Zomer, Iris Ruisch van het platform State of Fashion en Couturier Pieter Paul Verberne koos samen met online stemmers voor de winnaar.
Uit handen van The Fashionweek directeur Allan Vos ontving Ilona Simons de Talent Award 2022 met haar, volgens de jury ‘prachtige jacquards en krachtige combinatie van traditionele afwerkingen, ambacht en streetwear’.

De runner up, Floor Klaassen ontving een Tefal Pure Tex stomer en een tegoedbon ter waarde van 500 euro voor designerstoffen van Beglarian Fabrics.

Bekijk hier de deelnemende designers van The Fashionweek 2022

The Fashionweek Shows zaterdag 1 oktober 2022

The Fashionweek Lab Shows zondag 2 oktober 2022

The Fashionweek 2022 wordt mede mogelijk gemaakt door: