Den Haag / Moderoute / Hotel des Indes

Foto: Haags Gemeentearchief, ca. 1900

Het bekendste hotel van Den Haag, Hotel des Indes aan het chique Lange Voorhout, staat al op de plek vanaf 1858. Toen liet baron Van Brienen, adviseur van koning Willem III, dit stadspaleis bouwen om feesten te geven. Door de jaren heen zijn hier duizenden goedgeklede dames en heren over de drempel gegaan.

Er was een balzaal, een binnenplaats voor koetsen en stallen en luxe gasten- en privéverblijven. Na de dood van de baron werd er vier jaar lang verbouwd om in 1881 te openen als Hotel des Indes. Bijzonder was dat er op elke verdieping een badkamer met warm en koud stromend water te vinden was.

Lees verder onder de foto’s.

Na een brand in 1931 werd het hotel hersteld en een extra verdieping aan het pand toegevoegd. In het begin van de jaren ’70 wordt Hotel Des Indes met sluiting bedreigd en besluit de overheid het hotel te verkopen aan een particuliere investeerder.

Door de jaren heen hebben enorm veel gasten hier geslapen waaronder een hoop beroemde gasten. Van de Dalai Lama tot Anna Pavlova en van Michael Jackson tot Josephine Baker.

De opvallende gele kleur van het hotel is in 2005 na een grote renovatie aangebracht, net als de grote geschilderde tulpen op de wanden aan de binnenkant van des Indes. Het hotel wordt nog steeds veel bezocht en ademt de klassieke sfeer van weleer nog altijd uit.

De historische moderoute is een initiatief van Stichting Dutch Fashion Embassy Foundation.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door steun en inzet van: