Den Haag / Moderoute / Couturehuis Kühne

Het pand van modehuis Kühne in 1974. Nu zit op de begane vloer juwelier Steltman. Beeld: Collectie Haags Gemeentearchief

Op de hoek van De Plaats en de Kneuterdijk staat een prachtig pand waar je op dit moment de juwelen ziet schitteren van juwelier Steltman. In dit pand huisde eerder echter het bekende modehuis C.H. Kühne.

Modehuis Kühne

Het modehuis was eerst gevestigd aan de Hoogstraat 23. In 1909 opende het nieuwe pand, dat daar nog altijd te vinden is met de bekende naam hoog op de pui. Het mode- en couturehuis verkocht veel bont en had dan ook veel naaisters en bontwerpers in dienst.

Lees verder onder de oude foto’s:

Er werd bij Kühne couture naar eigen ontwerp verkocht, maar ook Parijse couture via een zogenoemd licentiesysteem. Dat hield in dat Kühne originele patronen van Parijse ontwerpers inkocht en deze tot in detail voor eigen klanten op maat mocht (na)maken. Het Koninklijk huis was vaste klant bij Kühne.

In de jaren ’70 kregen veel traditionele couturehuizen het zwaar doordat de mode veel jonger en sneller ging. In 1973 sloot het bedrijf.

De historische moderoute is een initiatief van Stichting Dutch Fashion Embassy Foundation.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door steun en inzet van: