The Fashionweek 2023 programma

Modetalent presenteert designermade fashion tijdens The Fashionweek The Hague 2023

The Fashionweek The Hague gaat 4 oktober aanstaande van start. Op initiatief van Dutch Fashion Embassy zal de Hofstad ook dit jaar tijdens The Fashionweek een podium bieden voor Nederlands’ meest veelbelovend modetalent.

Van woensdag 4 oktober tot en met zondag 8 oktober staat Den Haag in het teken van mode. Met een divers programma laat de Haagse modeweek de kunst van mode zien. Met tentoonstellingen, modeshows, een design wedstrijd, workshops en een etalageroute kleurt The Fashionweek de Hofstad met talentvolle modeontwerpers. Hoogtepunt van de modeweek omvat presentaties van talenten als Studio Hiem, Bas Kosters en C’est Jeanne en de winnaar van The Fashionweek Talent Award 2022 Ilona Simons.

Eschermode in Hotel des Indes

De officiële openingsshow van The Fashionweek The Hague vindt plaats in Hotel des Indes. Drie getalenteerde modeontwerpers tonen tijdens de Fashion On Escher modeshow hun nieuwste collecties, geïnspireerd door de beroemde kunstenaar Escher. In het kader van het Escherjaar 2023 (ter ere van de 125e geboortedag van de kunstenaar) daagde Dutch Fashion Embassy ontwerpers Katie Tubbing, Studio Hiem en Janne van Wezel uit om zich door Escher te laten inspireren voor een nieuwe modecollectie.

De Belgische Katie Tubbing studeerde af aan Artez in Arnhem en was genomineerd voor Lichting in ’22. De ontwerpen van Katie staan bekend om de verfijnde technieken, het gebruik van kant en borduursels. Ook maakt ze regelmatig gebruik van 3d-technieken. Ontwerper Patrick Hiemstra van Studio Hiem studeerde af aan HKU. Zijn ‘in your face’ ontwerpen kenmerken zich door het heridentificeren van gender met extravagant volume. Janne van Wezel (alumni AMFI) houdt ervan te experimenteren met collages en haalt hieruit nieuwe vormen en silhouetten.

Hotel des Indes dat in het verleden regelmatig diende als podium voor modeshows, transformeert voor deze bijzondere gelegenheid de salon tot een elegante catwalkzaal. Met deze keuze wordt een knipoog gegeven naar vervlogen tijden en wordt een klassieke modeshowpresentatie nagebootst.

Na afloop van de modeshow hebben bezoekers de mogelijkheid om het werk van de jonge talenten verder te bewonderen tijdens een exclusieve expositie op de eerste verdieping van Hotel des Indes. Aan de ontwerpen die tijdens de modeshow te zien waren, wordt ook werk toegevoegd van onder andere handschoenendesigner C’est Jeanne (Meesteropleiding Coupeur) en schoenenontwerpers Chris van der Elzen (Design Academy) en Tevin Blanche (KABK). Deze gratis te bezoeken expositie is geopend van 6 tot en met 8 oktober.
Zes van de looks uit de Eschercollecties zijn daarnaast tijdens Museumnacht tussen het werk van Escher te bewonderen in museum Escher in Het Paleis.

Lange Voor Haute Couture modetentoonstelling

Op het koninklijke Lange Voorhout is de tentoonstelling Lange Voor Haute Couture te bezoeken van 4 tot en met 8 oktober. Met verschillende couturestukken van ontwerpers als Bas Kosters, Michelangelo Winklaar, Louise Noordam en Jimmy Paul, laat The Fashionweek de kunst van couture zien. Couture is met de hand op maat gemaakte kleding, vaak opvallend van vorm en gebruikmakend van bijzondere handwerktechnieken.
De organisatie van The Fashionweek wil met deze tentoonstelling de passie, bewerkelijkheid en het ambacht tonen dat schuilgaat achter het creëren van een kledingstuk. Veel van de getoonde kleding is gemaakt van duurzame en hergebruikte materialen, een belangrijk punt om aandacht voor te vragen. Op deze locatie is ook een pop-up atelier te vinden, waar extra aandacht is voor duurzaamheid en ambachten en couturetechnieken als borduren te zien zijn. Hier wordt het publiek uitgenodigd mee te werken aan een bijzonder couturestuk. Deze tentoonstelling is dagelijks gratis te bezoeken.

The Fashionweek Talent Award

Samen met Dutch Fashion Embassy organiseert The Fashionweek een competitie voor nieuw modetalent. Twaalf geselecteerde talenten presenteren hun ontwerp tijdens TFW in Den Haag op vrijdag 6 oktober. De winnende ontwerper ontvangt €2.500, een Tefal stoomgenerator en krijgt de mogelijkheid een modecollectie te presenteren tijdens TFW 2024. Talentvolle ontwerpers kunnen zich opgeven voor The Fashionweek Talent Award 2023 via deze link.

Winnares van de Talent Award 2022, Ilona Simons toont dit jaar haar nieuwe collectie. ‘I.SIMONS speelt met elementen uit beperkende concepten, zoals de verwachtingen hoe mannelijke streetwear zou moeten zijn en hoe mannen zich in de wereld moeten presenteren.’ Ze doet dit met een combinatie van streetwear en klassiek kleermakerswerk. Ontwerpster Rosalie Boonstra won de prijs in 2021.

Programma The Fashionweek

Het programma van The Fashionweek staat bol van jong talent en gevestigde namen om creativiteit te vieren. De collecties van studenten van ROC Mondriaan School voor Mode en de winnaars van Kunstbende zijn op vrijdag 6 oktober in theater Amare te zien. De etalageroute, waar modeontwerpers de etalage van winkels als Uniqlo en Magasin Horaz overnemen, is de hele week gratis te zien.

Het complete programma van The Fashionweek 2023 is op deze website te vinden.

Tickets The Fashionweek 2023

Tickets voor de modeshow kunnen worden gekocht via de officiële website van The Fashionweek.

‘Deze ontwerpers laten zien dat mode kunst kan zijn’

“We kijken er weer erg naar uit om modetalenten een plek te bieden in Den Haag tijdens The Fashionweek.” zegt Allan Vos, organisator van The Fashionweek The Hague. “Dit jaar is er extra aandacht voor ‘designermade’ mode. Veel ontwerpers maken namelijk alles ambachtelijk en met de hand zelf. Dat is bewonderingswaardig en laat zien dat mode kunst kan zijn.”

Over The Fashionweek

The Fashionweek The Hague is een multidisciplinair platform dat een bijdrage levert aan de mode, cultuur en vakmanschap in Nederland. Het programma biedt jaarlijks een podium aan toonaangevende modeontwerpers, kunstenaars en merken om hun creaties te presenteren.
Hét modefestival waar couture en uniek ontworpen ‘designermade’ kledingstukken samenkomen. Niet commerciële getalenteerde ontwerpers, modestudenten en fashionbrands met een duidelijke visie en eigen handtekening wordt een platform geboden en tonen hun werk op de catwalk en exposities. Het gaat hier doorgaans om unieke ontwerpen, zogenoemde couture. De ontwerpen zijn conceptueel, doordacht, niet trendvolgend maar trendsettend, met aandacht voor ambacht, handwerk en duurzaamheid gemaakt. Deze inclusieve en sustainable ontwerpers brengen samen de toekomst van mode tijdens The Fashionweek The Hague.

The Fashionweek wordt mede mogelijk gemaakt door: